Woordenschat woensdag: SNAP

Voor deze woordenschat woensdag wil ik jullie bekend maken met één van mijn lievelingsspellen voor het aanleren van woorden, namelijk Snap (spreek uit als [snep]). 

Voor dit spel heb je ongeveer 10 kaarten met een afbeelding nodig in een veelvoud van minimaal 4 stuks. Ga bijvoorbeeld naar www.jufsanne.com  of naar www.jufjanneke.nl en download daar woordkaarten die bij het thema passen waar jij mee bezig bent. Die woordkaarten mogen gewoon met Nederlandse tekst zijn, want bij kleuters houden we ons nog niet bezig met het lezen van Engelse woorden. Je kunt er ook voor kiezen om de woorden eraf te laten. Als je de kaarten hebt gedownload, print je ze minimaal 4 keer, maximaal 6 keer. Lamineer ze en je kunt beginnen.

Een deel van mijn verzameling snapspellen.

Het spel kan het best gespeeld worden in een groep van 4 kinderen. Verdeel de stapel kaarten evenredig onder de kinderen. Ze draaien nu om de beurt een kaart om en leggen die in het midden op een stapel. Terwijl ze de kaart omdraaien benoemen ze de afbeelding. Wanneer dezelfde afbeeldingen op elkaar gelegd worden, moeten de kinderen de afbeelding benoemen en Snap! roepen. Wie dat als eerste doet, wint de hele stapel. Het spel gaat door totdat iemand geen kaarten meer over heeft. (Doorspelen kan ook, maar dan zit er één kind voor spek en bonen bij.) Het kind met de hoogste stapel kaarten wint.

Wat dit spel zo leuk maakt, is dat er zowat ongemerkt en spelenderwijs 10 nieuwe woorden worden aangeleerd en door de herhaling van het opnoemen en horen van de woorden blijven zo ook vrij snel hangen. Alleen bij wat complexere woorden duurt het soms wat langer. Ik had laatst een set kaarten met dingen rondom het thema huis. Daar zaten woorden in als vacuum cleaner, watering can and washing machine. Die woorden bleven minder makkelijk hangen, maar dat is niet erg. Die andere 7 woorden, daar doe je het voor! Enjoy!

 

 

Geef een reactie